Interview met een wijkverpleegkudige

Wij hebben Matthijs een aantal vragen gesteld over zijn beroep en opleiding.
 

1. Wat voor beroep heeft u?

Ik ben Coördinerend Wijkverpleegkundige.

2. Wat houdt het beroep precies in?

Ik doe patiënt gebonden zorg. Dat houdt in dat ik bij mensen thuis kom (in hun eigen woning dus) om ze te helpen met datgene dat zij niet meer zelf kunnen. Daarbij hoort onder anderen ook stervensbegeleiding (palliatieve zorgverlening). Dat is niet om de mensen te genezen, want ze weten dat ze dood gaan, maar om het doodgaan makkelijker te maken.

3. Waarom heeft u voor dit beroep gekozen?

Toen ik 14/15 jaar was, had ik vakantiewerk in een afdelingskeuken. Zo konden de professionals hun werk beter doen omdat ik de kleinere taken overnam. Toen kwam ik er achter dat ik werken met (oude) mensen heel leuk vond.

4. Welke sector heeft u gekozen?

Ik heb de sector gezondheidszorg gekozen.

5. Heeft u een opleiding gedaan voor dit beroep? En zo ja, welke?

Ja, ik heb er zelfs twee gedaan. -Mijn eerste was als ziekenverzorger (MBO), maar ik wilde meer. -Mijn tweede was HBO-v (v=verpleegkundig).

6. Hoe lang duurde uw opleiding?

In totaal 6,5 jaar. 2,5 jaar MBO en 4 jaar HBO.

7. Hoe vond u de opleiding?

Heel zwaar. De eerste twee jaar waren ook nog een oersaai en ik had veel vakken! Toen ik in het derde jaar zat moest ik veel stages lopen en zag ik dat al die 'saaie' info heel goed van pas kwam.

8. Waarom is uw beroep zo belangrijk?

Er is te weinig geld om heel veel bejaardenhuizen te hebben en daarom gaan er veel dicht. Om thuis langs te komen is goedkoper en beter voor de mensen omdat hun eigen huis gewoon vertrouw is. Alleen mensen die écht niet meer thuis kunnen wonen, kunnen nog worden opgenomen in bejaardenhuizen.

9. Wat zijn de leuke en minder leuke kanten uw beroep?

De Leuke kant is: Het is elke dag weer anders. Je weet nooit wat er zich achter een deur bevindt. Het blijft dus altijd verrassend! En als je die mensen dan hebt geholpen, zijn ze vaak heel dankbaar omdat ze dan toch in hun eigen huis kunnen blijven.

De minder leuke kant is: Het is een heel zwaar beroep (fysiek en mentaal) Fysiek bijvoorbeeld als er iemand stervende is, dat is nooit leuk. Mentaal bijvoorbeeld hele zware mensen tillen. Het kan ook vies zijn en het brengt soms veel ellende met zich mee.

10. Draagt u speciale kleding?

Niet echt, soms draag ik een schort en natuurlijk handschoenen.

11. Bent u gelukkig met uw beroep, of zou u liever iets anders willen?

Ik vind het een erg leuk beroep, ben er nog steeds erg blij mee. Als ik nu iets anders zou moeten doen, zou ik wel op een callcenter* willen werken. Bij een callcenter help je mensen en je weet nooit wat er zal gebeuren. Het is dus allebei heel verrassend. 

 

*Zorgcentrale